Így spóroljunk a klímajavításon

Így spóroljunk a klímajavításon

2021-09-16 11:16:45

Tagek:
autóklíma, klíma javítás, klímaszerviz, kompresszor, klímahűtő


 

 

 

Sokan kérdezik tőlem, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy a klíma ne menjen tönkre. 

Általában azt szoktam mondani,hogy vannak elkerülhető és elkerülhetetlen meghibásodások is. Tehát van ami ellen tehet a felhasználó és van olyan is ami ha teszik, ha nem be fog következni. 

Mi az ami ellen tehetünk?

Jó hír, hogy a legdrágább javítások könnyen elkerülhetőek. Ilyen például a kompresszor csere. 
Fontos tudnunk, hogy a klímarendszerben nem csak klímagáz (hűtőközeg), hanem klíma olaj is áramlik. Ez az olaj keni a tömítéseket és a kompresszort is.

Mi törtnhet ezzel az olajjal?

Amennyiben adott időközönként nem cseréljük ezt az olajat, viszkozítást veszít és nem biztosít megfelelő kenést a kompresszornak. A kompresszor ilyenkor ledarálja magát, amit először hűtési teljesítmény vesztésként észlelünk, majd később a kompresszor megragad. Ilyenkor nincs más megoldás mint a kompresszort ki kell cserélni, valamint az új kompresszor felhelyezése előtt ki kell mosni a rendszerből a régi kompresszor kopása által termelt fémreszeléket. Ellenkező esetben a fémreszelék az új kompresszorba kerülése esetén, tönkreteheti azt. 

Mit tehetünk ez ellen? 

Cseréljük le az olajat minimum 2 évente. A mai modern klímagépek klímatöltés során az olaj egy részét is cserélik, de igény szerint ügyfeleink a teljes olajcserét is kérhetik. 

 

A másik igen gyakori hiba, hogy nyáron megtöltetik a klímát és tavaszra ismét elmegy a gáz. 
Ennek legtöbbször az az oka, hogy amikor télen nem használjuk a klímát, klímában áramló olaj, megül a rendszer alján és a magasabban lévő tömítéseknek nem biztosít megfelelő kenést. Így a tömítések kiszáradnak és elillan mellettük a gáz. Természetesen ha a klímát újra bekapcsoljuk, a tömítések újra megszívják magukat olajjal és tömíteni fognak. 

Mi a megoldás? 

A gyógyír végtelenül egyszerű, használjuk a klímát télen is, ha másra nem is, csak párátlanításra. Nem csak  gyorsabban távolíthatjuk el a párát a szélvédőről, de a tömítések is kenve maradnak, így nem tud elszökni a klímagáz.

Amennyiben kérdésük van hívjanak minket bizalommal.